6 Temmuz 2015 Pazartesi

ALTIN DAL Dinin ve Folklorun Kökeni /James G. Frazer

 Frazer öncelikle bir anlatıyla başlamaktadır kitabına. Bu anlatıya göre: İtalya’da Nemi köyünün üzerindeki uçurumların altında Nemoronsis tapınağı bulunuyordu. Burası Aricia korusu olarak da bilinen bir yerdir. Bu koruda kutsal bir ağaç vardı ve bu ağacın çevresinde elinde kınından çekilmiş kılıcıyla gezinen bir rahip vardı. Sahibinden kaçan bir köle, önce kutsal ağaçtan bir dal kopararak (ki bu dala altın dal denilmektedir) rahible savaşır ve onu öldürebilirse,onun yerine geçer ve yeni rahip o olurdu. Başka bir köle gelip onu öldürünceye kadar onun rahipliğini herkes tanımak zorundaydı?
İşte Frazer kitabında, bu anlatıyı aşağıdaki sorularla okuyarak adeta insanlık tarihinin arkeolojik bilgilerini çıkarmayı amaçlıyordu:Bu sorular şunlardı:
1-) Anlatıda neden bir rahip vardı?Bu rahibin işlevleri nelerdi?
2-) Anlatıda neden kutsal bir ağaç vardı, kutsal olan ruhsaldı da, ve bu ruhsallık nerden kaynaklanıyordu?
3-) Anlatıdaki rahip neden ölüyordu? Ve neden onu öldürebilen rahip olma hakkını kazanabiliyordu?

4-) Ve neden anlatıda rahibi öldürmeden önce bir dal koparılıyordu? Bunun nedeni neydi?

1 yorum:

  1. Mens Titanium Rings for sale for sale
    › amens-titanium-rings › gold titanium amens-titanium-rings Mens Rings are a series of rings designed titanium drill bits for men and women that provide an elegant and effective experience for both young and experienced  Manufacturer: Men & Women Item Weight: nier titanium alloy 1.56 kg used ford edge titanium (3.21 lb) | In stock titanium alloys

    YanıtlaSil